петък, 7 декември 2018 г.


УКРОТЯВАНЕ  НА  ОПЪРНИЧАВАТА  

ПО  

УЙЛЯМ  ШЕКСПИР


Катерина:

„Я стига гъна лъковете вежди и стига мята погледи-стрели към своя крал, управител, владетел!Гневът петните, както скрежът-листа, грозите както вихърът-цвета!Жената гневна е размътен извор, лишен от хубост, кален, грозен, гаден, към който никой, па макар и жаден, не се навежда да отпие глътка.Мъжът е твой глава, живот, закрилник, вседържец неоспорван.Той те храни с труд опасен по море и суша, не мигва в бурни нощи, в ледни дни, докато ти почиваш си на топло, спокойно защитена: и очаква от тебе хубост, кротост и любов-отплата дребна за огромен дълг.Каквото поданик дължи на трона, това дължи жената на мъжа си, и щом отхвърля сопната, свадлива съпружеската воля справедлива, не е ли нейната измяна, бунт, предателство към любещия крал?
Срамувам се, че някои глупачки опитват се война да обявяват, наместо да склонят глава за мир!Защо им е надмощие и власт наместо дълг, покорство, нежна страст?Снагата на жената крехък съд е.Защо е тъй?Не е ли, за да бъде и вътре съдържанието цяло в съгласие с нежното и тяло?
О, вие, заядливи, низки твари! И аз, до вчера бях такава, високомерна, горда, вироглава и да отвръщам беше в моя нрав на дума с дума и на гняв с гняв, ала видях: моща ни е измама, а копията стръкчета от слама и се стремим напразно ний на там, където е отказан пътя нам.
И затова съветвам ви и двете: Безплодните си гордости смирете и всяка да простре в тържествен знак ръката си под мъжовия крак!Самата аз съм на това готова, щом иска той свидетелство такова!”

                                              ------------------------------------------------------------

   

ОГЛЕДАЛЕН ВАРИАНТ  НА  „УКРОТЯВАНЕ НА ОПЪРНИЧАВАТА”

ПО  УЙЛЯМ  ШЕКСПИР

  УКРОТЯВАНЕ НА СИЛНИЯ


Я, стига гледа изпод вежди и стига плаши с поглед зъл ти своята жена, съпруга, майка.Гневът и гръмогласния ти вик едва ли мъж ще те направи в техните очи или пък силен и закрилник техен.Мъжът ядосан е безплоден в делата си и в думите си, той, не ще получи нито страстна нежност, нито светещ поглед на възхита, а само плахост, страх, престорена грижовност. Жената за мъжът е дар, уют, подкрепа, почва топла-влажна за нежни семена, очакване, наслада, пастир е тя на твоите деца. Докато търсиш своята прехрана тя бди и пази крехките тела, будува нощем и каква отплата чака...? Прегръдка силна, рамо, поглед благ, възхита, да бъде чута, тогава всичко би ти дала.
 Мъжете жалки са, които считат сила и юмрук за своята мъжественост от страх пред нежната си огледална същност. Това дължи мъжът на своята жена, да не отхвърля грубо нейните слова.Защо пред нежното създание се правиш властелин? Щом  дошла е в твоята къща, тя в себе си те е признала и приела.Не е ли тъй, сама и беззащитна на теб се доверила?
О, вие силни исполини, нали в ръцете на жена сте  се родили?На нея първо сте се доверили, защо сега размахвате юмруци и плашите я с грубост и пестници, а тя единствено познава ви добре и знае тя, че силата ви е измамна. В снагата ваша мускулеста силна, седи душа, закрилница и чиста.
За това сега съветвам ви мъже, безплодната си гордост усмирете и всеки да протегне в нежност длан и да признае силата и с плам, да съзре в очите и копнежа да предаде от себе си стремежа на вашата мъжественост ламтежа.                                     ----------------------------------------------------

                                30.11.2018г.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

ЩО Е ТО МАРТЕНИЦА? Слънцето все по-упорито топи снега и капчуците почти непрестанно тактуват по ламарини и тротоари.Тук там и кокичето...